De weg is het doel: tips voor plezierig studeren

22 juni 2018

Motivatie en onzekerheid liggen soms dicht bij elkaar. Mooie muziek willen spelen is een reden om te oefenen. Maar ook gewoonweg steeds beter worden is motiverend: vooruitgang boeken, je instrument steeds beter onder controle krijgen. Dit studeren: uren maken, barrières overwinnen, je muzikaliteit ontwikkelen si een mooi en ook een persoonlijk proces. Een proces wat soms verstoord wordt door het gevoel niet vooruit te gaan, het idee dat je muzikaal inzicht mist of een overtuiging dat jouw vingers het gewoon niet kunnen.

Natuurlijk zijn er beperkingen en die zijn voor iedereen anders. Maar een handige manier van oefenen helpt ontzettend veel. Daarnaast is het belangrijk een juiste mindset te hebben: één die zowel vertrouwen als realistische verwachtingen geeft. En bovenal natuurlijk plezier in spelen.

Tips voor een effectieve manier van studeren kun je vinden in de onderstaande blogs. Ook in het e-boek Spelen vanuit je hart  vertel ik over instuderen, muzikaliteit en over leren spelen op gevoel.
Hierbij nog een tip voor een juiste mindset tijdens het studeren:

Deze tip is stilstaan bij wat je hebt bereikt. Klinkt eenvoudig, maar dat in de praktijk valt dat vaak tegen; eager als we zijn om snel in te studeren, net zo mooi te klinken als de docent, helemaal vrij te kunnen improviseren over akkoorden en ga zo maar door.
Blader eens terug in je eerste boeken. Bedenk hoe moeilijk je die eerste stukjes vond, hoe je nog niet wist hoe je je handen moest houden. Je herinnert je misschien die harde piep die steeds maar weer uit je sax vandaan kwam. Geniet van het feit dat je goed genoeg bent geworden om in je orkest of band te zitten, of aan een workshop mee te doen. Merk op hoe mensen die zelf geen instrument spelen, vaak verzuchten dat ze dat ook zo graag zouden willen kunnen. Jij kan dat, jij hebt die lessen gehad en misschien al honderden uren gemaakt op je instrument.

Ook tijdens het oefenen kun je de kleine momentjes vieren waarop iets lukt. Als je in kleine stappen studeert, zijn er des te meer momenten waarop iets te vieren valt. Zoals bijvoorbeeld een ritme begrijpen, het vervolgens kunnen klappen of zingen, dan langzaam spelen, snel spelen en vervolgens kunnen variëren.
Focus je op deze stappen en niet op de zaken die je nog niet kunt. Zo wordt het studieproces een aaneenschakeling van positieve momenten, zonder je nog te bekommeren over een ‘perfect’ eindresultaat.

Veel speelplezier!

Floor Wittink

*Het e-boek Spelen vanuit je hart is tot 6 december (2020) voor €10 verkrijgbaar! 

Bekijk ook:

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial