Foutloos Parcours

20 september 2015

De Saxschool “Ik krijg het maar niet voor elkaar om dit stuk zonder fouten te spelen.” Overkomt jou dit wel eens?

Na twee weekenden van zomerworkshops dacht ik na over de verschillen tussen amateurmuzikanten en professionele muzikanten. Ik kan je vertellen dat de laatste ook fouten maken, maar veel minder. Waar komt dit door?

 

 

Zijn zij misschien muzikaler, leniger, jonger en hebben zij meer tijd om te oefenen?

Wat dan ook, deze aspecten hoeven je niet te belemmeren in het geven van een mooie uitvoering. Wel is het is van belang dat je muziek speelt die bij jou en je niveau past! Als je net twee weken saxofoon speelt dan is het waarschijnlijk niet zo’n goed idee om die solo van Charlie Parker perfect te willen naspelen.

Ervan uitgaande dat je een stuk speelt dat binnen je mogelijkheden ligt, wil ik je iets meegeven dat je helpt om een geweldige uitvoering te geven!

Concentreer je op hoe in plaats van op wat.

Hóe speel je de muziek, in plaats van ‘uit welke onderdelen bestaat de muziek?’. Amateurmusici blijven nog wel eens steken in de ‘wat’ fase. De focus is op onderdelen als toonhoogte, ritme, tempo etcetera. Het doel is voornamelijk om alle noten ‘op de juiste plek’ te krijgen. En dan komt het mooi of lekker spelen vanzelf.

Professionele musici zien het uitzoeken van wat er staat als richtlijn die geïnterpreteerd moet worden in de stijl. Zij zoeken veelal naar de muzikale mogelijkheden en kijken welk binnen hun smaak en techniek passen.

Zij gaan dus uit van vele mogelijkheden waarop de muziek gespeeld kan worden. Bij het instuderen wordt natuurlijk ook onderzocht welke noten, ritmes etcetera geschreven staan, maar deze worden op verschillende manieren gespeeld en dus ingestudeerd. Een soort ‘spelend’ instuderen dus.

Het resultaat is dat vele facetten van de muziek ontdekt worden. ‘Hé dit zachter spelen geeft een mooi contrast met het volgende gedeelte’ of juist ‘als ik dynamisch minder verschil maak, komt het rustiger over’. En een heleboel wat eigenlijk niet te benoemen valt, maar wel te voelen.

Terug naar de foutloze uitvoering: De ruimte tussen de noten zorgt ervoor dat je ook ruimte hebt in je uitvoering. Dit zorgt ervoor dat je fouten kunt voorkomen of opvangen.

Zorg dus dat je op jouw niveau, met jouw manier van spelen die ruimte tussen de noten zoekt bij het instuderen van je muziek. Je zult zien dat je zo in je muziek verdiept raakt dat je niet eens meer bezig bent met foute noten.

Je kunt de proef op de som nemen door voor jezelf vijf verschillende uitvoeringen te geven. Ik raad je aan om daarna voor publiek te spelen en te zien welke uitvoering het wordt!

Meer tips zijn te vinden in het E-boek Spelen vanuit je hart:

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial