Samenspeltips voor kwartetten

6 september 2018

Op 7 oktober 2018 vindt een samenspel workshop plaats en vormen saxofonisten uit het gehele land het 1-dagsorkest! Een bescheiden orkest want er is plek voor maximaal 14 spelers. Tijdens deze dag studeren we een tweetal stukken in, waarbij we zo snel mogelijk gaan van wát we spelen naar hóe we spelen. Een leuke samenspel ervaring en je neemt tips mee die je kunt gebruiken in andere ensembles waarin je speelt. Hoe kun je bijvoorbeeld de melodie ondersteunen met je begeleidende partij? Hoe kun je variëren in sfeer en dat ook gezamenlijk doen? 

Ik heb jarenlang in een saxofoonkwartet gespeeld, een prachtige vorm van samen muziek maken. Daarom speciaal voor de kwartetters onder ons, maar natuurlijk ook voor andere ensemblespelers, enige tips over hoe je de magie in je muziek kunt uitnodigen:

 1. Anders
  Een simpele tip met duidelijk gevolg: als een stuk eenmaal in de vingers zit, spreek met elkaar af dat je het nu eens anders gaat spelen dan dat je normaal doet. Dat kunnen kleine of grotere veranderingen zijn in sfeer, tempo, dynamiek, timing, articulatie….Je zult merken dat iedereen op het puntje van zijn stoel zit en dat er magische momenten ontstaan.
 2. Overdrijf
  Ik kan het niet genoeg zeggen: overdrijf! Staat er zacht en spannend? Speel dan op je allerzachtst. Gaat de muziek daarna naar een climax? Speel dan alsof je leven ervan afhangt! Wat kan helpen is om de betreffende gedeeltes apart te spelen, meestal doe je dan meer je best om te overdrijven. Onthoud dit als je weer het gehele stuk gaat spelen.
 3.  Ogen dicht
  Speel eens met je ogen dicht, je oren staan nu op scherp! Het betekent wel dat je de muziek uit je hoofd moet kennen, wat ook veel oplevert qua samenspel. Vind je dit nog een brug te ver: ga eens met de ruggen naar elkaar toe staan of zitten en probeer op deze manier minstens zo goed samen te spelen.
 4. Doe een warming up
  Musici laten het vaak achterwege, maar in theater is het heel gewoon: een warming up. Het is niet alleen nuttig voor je spieren maar ook voor de energie. En nee dat is niet zweverig: een warming up zorgt ervoor dat je ingetuned raakt op elkaar en daardoor speel je beter samen én ontstaat er magie. Probeer eens willekeurige tonen te spelen uit het hoofd en luister naar jullie samenklank. Probeer te kleuren, verander langzaam van noot en eindig wanneer iedereen dat voelt. Je kunt ook een korte vrije improvisatie spelen, heel simpel met een paar tonen. Stap voor stap leer je elkaar op een heel andere manier kennen en nogmaals; je kunt dit heel simpel houden!

Veel speelplezier gewenst!

Kijk hier voor het 1-dagsorkest!

 

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial