Zes tips om je motivatie te verbeteren

30 september 2013

Heb je wel eens moeite om thuis te gaan spelen? Als je eenmaal bezig bent, vind je het heerlijk. Maar het beginnen eraan stel je nog wel eens uit. Hoe kun je jezelf verleiden tot het oppakken van je instrument?

Deze motivatiekwestie houdt veel mensen bezig. Aan het begin van je muziekcarrière is alles nog nieuw en je zet je ertoe zonder probleem. Echter , na een tijd is de nieuwigheid eraf, je komt wat dingen tegen die niet vooruit lijken te gaan wat niet bepaald motiveert. Je permitteert je dan vaker om het spelen uit te stellen omdat je het druk hebt met werk of andere dingen. Helaas raak je er dan steeds meer uit en dat zorgt voor een negatieve spiraal in het oefenen.

Hieronder zes tips die je kunnen helpen.

1. Speel vijf minuten en beloon jezelf
Denk aan een kind dat je aanspoort om mee te gaan. Je zegt: ‘Het duurt niet zo lang, straks zijn we weer thuis en dan mag je…’ Kortom, je belooft iets wat dat kind graag wil.
Eigenlijk werkt dit voor ons hetzelfde. Als je tegen jezelf zegt: Vijf minuten spelen is al voldoende en daarna ga ik met een drankje op de bank, of weer verder met die klus’, zul je sneller je instrument oppakken dan dat je heel veel en goed wilt gaan oefenen. In het laatste geval kan de drempel hoger zijn om te gaan spelen.

Drie redenen waarom iedere dag vijf minuten toch heel veel verschil maken:
– je zet het proces van regelmatig spelen in gang, daardoor leer je beter;
– je maakt meer vorderingen met vijf minuten geconcentreerd spelen dan met 15 minuten achteloos spelen;
– je speelt waarschijnlijk langer dan vijf minuten als je eenmaal bezig bent 🙂

2. Herhaal leuke stukken
Ook al moet je nóg zo je orkestpartijen oefenen, begin altijd met dat heerlijke stuk waar je geen genoeg van kunt krijgen. Het wakkert je enthousiasme aan en zo creëer je bij jezelf een positief en energiek gevoel bij het thuis spelen. Ook zul je het stuk steeds beter kunnen spelen waardoor je techniek steeds vloeiender zal worden wat ook een heel nuttig proces is. En die orkestpartijen studeer je dan ook beter in.

3. Zet kleine stappen
Stel je doelen maar neem kleine stappen. Ik zie nogal eens dat er grootse doelen worden gesteld en als ze niet binnen de gestelde termijn worden gehaald is er teleurstelling en daardoor verminderde motivatie. Bedenk wat de kleinste stap is op weg naar je doel en vier het als je deze hebt gemaakt. Hoe kleiner de stap, hoe meer je te vieren hebt…

Een praktisch voorbeeld. Je wilt een moeilijk loopje onder de knie krijgen. Begin niet direct met spelen, maar zorg dat je eerst het ritme begrijpt. Klap het, zing het. Bekijk het tempo. Bekijk dan wat voor tekens als articulatie en sfeer erbij staan en hoor het eerst in je hoofd. Ga dan stukje voor stukje langzaam spelen. Voel je vooral niet te nuchter om jezelf een schouderklopje te geven als je het ritme helemaal snapt.

4. Speel op een vast tijdstip
Speel bijvoorbeeld meteen als je uit je werk komt, al is het dus maar vijf minuten. Naast dat je je beslommeringen van je af kunt blazen kun je het uitstellen vermijden. Maak er een gewoonte van en je zult zien: je komt thuis en grijpt direct naar je instrument.

5. Maak het spelen deel van je leven
Pas je muziek aan bij hoe je je voelt en laat de muziek je opfleuren, kalmeren of troosten. Vind je het moeilijk om je te focussen in het dagelijks leven? Gebruik je spelen om dit te verbeteren. Het zal doorwerken in de andere aspecten van je leven.

6. Maak je muziekplek comfy en ready to go
Maak een goeie plek voor jezelf waar je je kunt terugtrekken. Het liefst met je instrument op een standaard zodat je hem zo kunt pakken.

 

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial