Hoe vogel ik dit ritme uit?

25 oktober 2018

Voor de meeste mensen is een ritme van blad instuderen niet makkelijk. Ik denk dat dit komt doordat we graag meteen willen spelen als we gaan studeren. Al doende zoeken we het wel uit, maar helaas is dit niet de meest handige manier. Al spelende komt niet vanzelf het juiste ritme boven drijven, in elk geval niet als je het nog nooit hebt gehoord. Beter is om eerst een klankvoorstelling te maken van de verschillende ritmes voordat je gaat spelen. Hierbij drie stappen om deze klankvoorstelling te maken:

Stap 1: Vogel uit wat er staat

Wat voor maatsoort is het? Hoe lang duurt elke noot? Op welke tel beginnen de noten? Deze vragen wil je kunnen beantwoorden. Zet vervolgens de tellen van de maat onder de noten, zodat je weet welke noot op de eerste tel begint, welke op de tweede enzovoorts.

In dit voorbeeld in 4/4 maatsoort, zijn in een aantal maten de tellen onder de noten geschreven. Afhankelijk van het ritme kun je ervoor kiezen om alleen de tel eronder te zetten of ook de achtste tellen. In dat geval zet ik 1e 2e 3e 4e onder de noten, zoals bij de derde maat. Wat ik ook wel eens doe is streepjes zetten bij elke tel. Zo zie ik in één oogopslag welke noot op de tel zit en welke er tussenin.
Ik heb expres een niet te makkelijk voorbeeld genomen om je te laten ervaren dat als je het rustig bekijkt je dit zelf kunt uitzoeken. Let op: tijdens deze eerste stap ben je nog niet bezig met hoe het klinkt!

 

Stap 2: Vogel uit hoe het klinkt

Vervolgens wil je het ritme laten klinken en checken of het klopt. Een handige manier is hardop tellen terwijl je het ritme klapt. Ondertussen check je natuurlijk of wat je doet overeen komt met wat er geschreven staat. Vind je het een lastig ritme en zitten er zestiende figuurtjes in zoals in bovenstaande voorbeeld? Tel dan eerst in achtsten (1-e-2-e-3-e-4-e).
Je kunt ook het ritme zingen/zeggen. Om jezelf te controleren tel je met je voet erbij of zet je een metronoom aan. Houd daarbij in de gaten waar je bent in de maat.

Tip: tel af voor jezelf om in het juiste maat- en tempogevoel te komen.

Stap 3: Leer jezelf aan

Als je het ritme tot klinken hebt gebracht, heb je er nog niet meteen een gevoel bij. Als je geconcentreerd staat te tellen en klappen is dat nog wat lastig natuurlijk.
De volgende stap is daarom om te herhalen en dan op een gegeven moment in stilte mee te tellen. Totdat je het ritme begint te herkennen en het tellen naar de achtergrond verdwijnt. Dan ben je klaar om te spelen!

Succes!

 

 

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial