Handige hulpgrepen I

23 april 2018

Ik geef regelmatig workshops aan saxofoonspelers en ik heb gemerkt dat een aantal handige hulpgrepen niet altijd bekend zijn. Hierbij een overzicht van hulpgrepen die je kunt gebruiken bij snelle wisselingen, loopjes en trillers. In een volgend blog behandeling ik hulpgrepen voor stemming.

Ik gebruik de volgende (officiële) namen voor de kleppen:


Hulpgreep B-C

Snel afwisselen of trillen met B – C kun je het beste doen met de Tc greep: je speelt de B en drukt daarbij de middelste klep, de Tc, met je rechterhand in om de C te laten horen (zie de linkerfoto)


Hulpgreep Bes-C

Je kunt ook op deze manier een triller spelen met de Bes en de C. Je speelt dan de Petit Bes (zie foto) en gebruikt weer de Tc om te trillen met de C.


Hulpgreep Fis

Snel afwisselen tussen F en Fis is net zo onhandig als de wissel tussen de B en de C. Gebruik daarom de ‘Hulp Fis’: je speelt de F en drukt daarbij de tf klep in met je rechter ringvinger.


Hulpgreep D octaaf

Een snelle wisseling tussen de C en D octaaf kun je spelen door bij de C de C2 in te drukken. Idem voor een octaaf hoger.
Voor C-Dis octaaf gebruik de C3 of de C4 klep (welke kleppen dit zijn kun je zien in het overzicht bovenaan dit artikel).
Probeer uit welke het beste werkt qua stemming.


Cis-D octaaf

Voor een wisseling tussen de Cis en D octaaf kun je de C1 gebruiken. Voor Cis-Dis gebruik weer de C4.
Check nogmaals de stemming bij jouw saxofoon en probeer uit met deze zijkleppen.


Hulpgreep Bes

Voor de wisseling tussen B en Bes kun je de B met daarbij de F klep of E klep gebruiken.
Probeer uit welke het beste klinkt op jouw saxofoon.


Triller A-Bes

Gebruik voor de triller A-Bes de Bes greep met de Ta klep (zie foto)


Ook handig om te weten:

  • Bij een triller tussen de Fis en Gis kun je de Gis klep laten staan.
  • Bij een triller tussen de As en de Bes kun je de Gis klep laten staan.

Floor, wat een GAVE (en duidelijk uitgelegde) cursus is ‘Jouw ultieme sound’!!! Vandaag alweer de laatste les ontvangen. Ik ben er nog druk mee aan de slag en weet nu al dat ik in de toekomst nog vaak lessen terug zal kijken om onderdelen weer op te frissen of nog even te horen/zien hoe het ook weer moest! O, ja, Ik weet nu ook weer hoe spierpijn in je kaken/wangen voelt ….Dankjewel!! Ik ga de lessen goed bewaren….
Marja Verburg

Elke saxofonist beveel ik de cursus: ‘Jouw ultieme sound’ aan. Of je nu een beginner bent of als je al aardig kunt spelen. Er is denk ik voor iedereen wel wat te leren en te verbeteren. Floor brengt haar tips heel duidelijk. Ze vertelt rustig wat ze bedoelt en laat dat heel goed zien en horen in filmpjes. Je kunt de filmpjes net zo vaak afspelen als je wilt. Dan ga je vanzelf enthousiast de door haar gegeven oefeningen en voorbeelden na doen om uit te proberen hoe ze bij je werken. Zelf heb ik een aantal jaren les gehad van verschillende docenten, maar het merendeel van de oefeningen doe ik nu voor het eerst! Toppers voor mij zijn de vibrato- en bending-oefeningen. Ik probeer ze nu in mijn spel toe te passen waar het maar kan.
Janna van der Kamp

Bedankt voor de nuttige lessen. Er ging een wereld voor mij open. Ik heb nu 4 jaar sax-les, maar deze technieken zijn nooit besproken. Ik heb er veel aan.
Vlok van Harten

Elke week een filmpje ontvangen over één technisch onderdeel van het saxofoon spelen; en dan merk je eigenlijk pas hoe veelzijdig én moeilijk het spelen op de saxofoon is. Elk onderdeel vraagt heel veel oefening; dat is tegelijkertijd het voordeel van de video-lessen. Je kan het in je eigen tempo doen. De uitleg is zeer duidelijk; je hebt echter geen directe feedback. Ik vond het daarom des te prettiger, dat er deze zomer een “live” workshop ademhaling was. Daar heb ik veel van opgestoken; naast de uitleg over ademhaling uit de cursus  “Jouw Ultieme Sound”. Met hulp van technische “knowhow” en alle praktische oefeningen, ben ik in mijn tempo op weg naar mijn ultieme sound.
Jolanda van der Linden

Heel nuttig in coronatijd. Embouchure, adem, keel, etc. Ik dacht dat ik de les over vibrato kon overslaan (gebruik ik op mijn tenor alleen bij sub spelen in het lage register), maar het voegt toch weer iets toe aan het arsenaal van klank- en expressiemogelijkheden. Heldere uitleg steeds. De oefeningen vereisen wel wat discipline, zeker voor een amateur, maar: dankjewel, Floor!
Laurens Hogebrink

Beste Floor,
Ik heb erg veel opgestoken van jou lessen. Vooral de nuances in het spelen waren zeer welkom. Jouw lessen zijn leerzaam en duidelijk uitgelegd. Mijn hartelijke dank daarvoor en ik zal jou lessen nog menig keer raadplegen.

Vriendelijke groet, Marianne Oskam Eradus

Beste Floor
Dank voor je leerzame lessen! Ik kijk ze nog vaak per les na en heb een mooie klank uit mijn tenorsax gekregen. Altijd geïnteresseerd in vervolglessen. Nogmaals dank voor je zinnige en charmante bijdrage!

Groet Wim

Dag Floor
De lessen hebben me weer bewust gemaakt van wat ik doe op de sax en wat  ik zou willen doen. Vooral de lessen over embouchure en zuiver spelen. Je lessen zijn goed opgebouwd en de vele voorbeelden spreken verduidelijken wat je verteld en laat zien, daardoor beklijft het beter. Als ik een tijdje de oefeningen dagelijks doe merk ik dat mijn geluid en zuiverheid met sprongen vooruit gaan. Het is eigenlijk wel bijzonder dat dit in mijn reguliere lessen amper aan bod is gekomen. Maar ik vind het lastig om de discipline vast te houden om consequent de oefeningen te blijven doen. De webinars zijn daarom heel fijn om een nieuwe boost te krijgen. Ik ben zeker van plan om de lessen te blijven herhalen. In de toekomst zou ik ook graag af en toe een workshop volgen om weer nieuwe inspiratie en motivatie op te doen. Voor nu bedankt en succes.
groetjes

Hetty


Klik hier voor het artikel De beste Bes

.

Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Molijn Hoogvliets

Love I’m a beginner

Madelen Vernooij

Hi Floor,
Ik ben op zoek naar een snelle wisseling van de lage C naar Es. In mijn zoektocht kom ik bij jou terecht :-)…. maar zie geen oplossing. Heb je n tip? Alvast heel hartelijk bedankt.

    Floor Wittink

    Hai Madelen! een getrainde pink (houd em krom en niet overstrekt) en het rollertje gebruiken tussen de es en lage c klep. Succes!

Saskia Merbis

Hoi,

Ik ben op zoek naar een snelle wisseling tussen de b en de d. Heb jij hier ee oplossing voor?

Bart numan

kallo Floor.Weet jij n alternatief als ik op de tenorsax zonder fis klep toch de hoge fis wil spelen?dank je.

    Floor Wittink

    Hai Bart, dat moet je waarschijnlijk via de quick f doen. Maar ik heb het even niet paraat voor de tenor

sightcare

Thanks for thr great article!

Leave a Comment:

All fields with “*” are required