De beste bes
Ben je op de hoogte van de verschillende grepen voor de bes? Ik kom geregeld tegen dat er maar één bes greep gebruikt wordt, maar het is belangrijk om de twee grepen en hulpgreep te weten en te kunnen toepassen. Leer de andere grepen erbij en oefen het, je hebt er echt plezier van!
De Petit en de Ta
Er zijn twee standaard grepen voor de bes: de Petit bes en de Ta bes. Dit zijn de officiële namen van de kleppen. Zie hiervoor ook dit overzicht: Officiele namen kleppen saxofoon
De Petit bes speel je door de B klep samen met het kleine klepje eronder in te drukken (wees je ervan bewust dat je je vinger zo kunt laten staan ook al speel je andere noten, met uitzondering van de B). Voor de verdere techniek en precieze grepen verwijs ik naar je docent of naar de literatuur.
De andere bes greep is de Ta bes: je combineert de A greep met de onderste zijklep bij je rechterhand, zie hiervoor ook bovenstaande overzicht.
Zoals ik al zei wil je allebei de grepen kennen want je hebt ze allebei nodig. Welke bes je het beste kunt spelen hangt af van welke noten je ervoor of erna speelt.
De Ta bes gebruik je in combinatie met de B. De petit bes is echt onhandig in combinatie met de B want het geeft spanning in de hand. Je kunt verder geen duidelijke indruk maken en niet op snelheid de wisseling maken. De Ta bes kan ook handig zijn in combinatie met de A en de C.
De petit Bes gebruik je in de meeste andere gevallen. Het is bijvoorbeeld makkelijker wisselen tussen de petit bes en de G,F,E of de D dan tussen de TA bes en deze grepen. Probeer het maar eens snel te doen, dan merk je het nog duidelijker.
Uiteraard moet je wel eerst de greep oefenen als je er nog niet bekend mee bent, anders voelt het nooit handig!
Teken de grepen aan in je muziek
Tijdens het spelen wil je niet steeds hoeven nadenken over welke bes je gebruikt, teken het dus voor jezelf aan in je muziek. Je kunt de grepen erbij zetten zoals in het voorbeeld hieronder. Dit is meteen een voorbeeld om te zien waar je welke bes het handigste kunt gebruiken. Ik heb in één geval twee mogelijkheden benoemd zodat je weet dat het op deze plek niet uitmaakt welke greep je kiest. Bij het aantekenen raad ik je aan een keuze te maken.
(klik voor vergroten)
De hulpgreep bes
De bes kan ook gespeeld worden met de b klep en de e of de f klep samen, dus met de eerste en de vijfde of vierde vinger. Qua klank is deze niet favoriet, maar hij is bijvoorbeeld nodig als je een B-Bes triller wilt spelen. Dat gaat met beide andere grepen, de Petit en de Ta, niet goed.
Trillers
Bij hele snelle wisselingen zoals bij trillers wordt het meest duidelijk wanneer een combinatie van grepen wel of niet lekker werkt.
Bij een triller met Bes en B werkt de hulpgreep het beste zoals hierboven beschreven.
Bij een triller met Bes-C (de middelste Bes en C en met octaafklep) kun je de petit Bes gebruiken in combinatie met de TC, de hulpgreep van de C (de B plus de middelste zijklep bij de rechterhand, zie ook het overzicht bovenaan dit blog). Of je gebruikt de Ta bes in combinatie met de gewone C en dan houd je de Ta klep ingedrukt. Kijk voor jezelf wat qua klank en zuiverheid het beste werkt.
Bij de triller Bes-A gebruik je de Ta bes.
Vind je dit artikel nuttig? Deel het of laat je comment achter!