Een muzikaal 2019 gewenst!

27 december 2018

Het jaar 2019 staat alweer voor de deur. Ik hoop dat je kunt terugkijken op veel goeds in 2018 en dat je eventuele mindere tijden achter je kunt laten.

Meestal als iets moeilijk is, is het ook leerzaam. Ik heb het tot een gewoonte gemaakt steeds weer uit mijn comfortzone te stappen. En zo stond ik in september dan met klotsende oksels voor het eerst op het conservatorium les te geven in het vak Educatie. En vroeg ik mij vlak voor zo’n les dan af waarom ik hier ook alweer aan was begonnen. Maar…het is heel erg leerzaam en hoe meer ik erin kom, hoe leuker het wordt. En natuurlijk ben ik trots op deze job.

2018 was ook het jaar waarin ik de eerste workshops gaf naar aanleiding van mijn boek Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt. Over klotsende oksels gesproken….maar ook dat heeft me veel opgeleverd. Ontzettend leuk om achter de schrijftafel vandaan te komen, en ook uit mijn eigen lespraktijk, nieuwe mensen te ontmoeten en hun ervaringen te horen. Het wordt steeds duidelijker voor mij dat ik wil bijdragen aan een effectiever muziekonderwijs waarin zowel docent als cursist (nog) meer plezier beleeft.

Het komende jaar heb ik twee nieuwe doelen in het vooruitzicht. Het eerste is een muzikaal programma waarin ik vertel én piano en saxofoon speel. Ik vertel verhalen van Toon Tellegen en speel er (gearrangeerde) klassiek muziek bij. Ook dat zal weer de nodige zenuwen opleveren, maar ik heb er ook erg veel zin in. En ik weet inmiddels dat de zenuwen en de onzekerheid er ‘gewoon’ bij horen.
Het andere doel is toch ook wel een beetje spannend want ik ga een eerste online lesprogramma maken voor amateursaxofonisten. Het onderwerp is klank maken; hoe maak je verschillende kleuren en effecten en hoe pas je deze toe. Ik heb er al verschillende workshops over gegeven. Het wordt een programma van tien videolessen met daarbij een duidelijk en bondig oefentraject.

Ik stel mijn doelen zonder daarbij te bedenken hoe ik ze moet gaan behalen, want anders worden ze nooit echt grensverleggend. Eerst bedenk ik dus wat ik graag zou willen en stel mij dit zo levendig mogelijk voor. Vervolgens bedenk ik welke stappen er nodig zijn om mijn doel te behalen, al weet ik ook dat ik al doende het meeste zal uitvinden. En dan is het ene kwestie van gewoon beginnen, doorzetten en meegaan met de stroom.

Ik hoop dat je voor het komende jaar mooie persoonlijke, zakelijke of muzikale doelen hebt.
Muzikaal gezien kan ik zeggen, ook zonder jou ontmoet te hebben, dat er nog veel meer muziek in je zit. En de enige manier om dit te ontdekken is het gaan doen. Ik hoop dus dat je jouw doel durft te stellen; het spelen van dat ene stuk, eindelijk eens durven improviseren of in dat orkest te gaan spelen.
Stel je je doel voor; zo duidelijk en levendig mogelijk. Bedenk welke stappen je kunt zetten die helpen jouw doel te behalen zoals een les, workshop, meer tijd om te oefenen, samenspelen en wees alvast trots op je inzet.

Ik wens je er, ondanks de klotsende oksels, alvast heel veel succes en vooral ook plezier bij!

Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required