5 Tongtips!

20 juli 2014

Bekijk hier de online cursus Jouw ultieme sound

Wat doet je tong eigenlijk tijdens het saxofoonspelen? De tong is een spier die we de hele dag door gebruiken als we praten, eten, slikken, kuchen… We gebruiken hem zo vaak dat we er helemaal niet meer bewust van zijn. Maar als we saxofoon spelen is het handig hier opnieuw over na te denken:

Bij het saxofoonspelen gebruik je je tong om aan te zetten, om de lucht te sturen en om klank mee te vormen. Nogal belangrijk dus dat je dit op een goede manier doet. Hierbij vijf tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Met praten vorm je verschillende klinkers in je mond. Probeer eens als een buikspreker verschillende klinkers te maken terwijl je je mond nauwelijks beweegt. Voel je dat je tong bij elke klinker een andere stand aanneemt? Zeg eens ‘oei’ en voel dat je tong naar boven gaat. Bij ‘iaa’ beweegt je tong omlaag. Probeer dit uit terwijl je een lange toon speelt op de sax en luister naar de verschillende klanken die je maakt.
  • Met de stand van je tong kun je dus kleuren maken en daarom is er niet één ideale positie te noemen. Wel kun je zeggen dat bij popmuziek de keel meer open is. Daarom is de stand van de tong lager, zoals bij het zeggen van ‘aaa’. Bij klassieke muziek is de tong over het algemeen meer in de ‘uuu’ stand. Hierdoor wordt de lucht mooi gericht. De toon klinkt op deze manier slanker.
    Dit kun je gebruiken als je verschillende stijlen afwisselt.
  • Heb je veel last van zogeheten kraakjes in je spel? Probeer je tong eens wat meer in de ‘uuu’ stand te zetten bij het spelen. De achterkant van de tong is dan hoog. Daarnaast voel je de zijkanten van je tong tegen je kiezen. Het is daarnaast goed om mijn blog over de aanzet te lezen.
  • Als het je lukt om verschillende klinkers te vormen tijdens het spelen, probeer dan ook vanuit de verschillende standen aan te zetten. Gebruik hiervoor een lange toon, maak het jezelf nog niet te moeilijk. Uiteindelijk kun je tijdens het spelen van een stuk, een langzaam stuk is daarvoor wellicht het handigst, verschillende klinkers en kleurtjes uitproberen. Het zal je muzikale zeggingskracht erg vergroten.
  • Je kunt verschillende effecten maken met de tong: bij de flatterzunge maak je een rollende r terwijl je speelt. Bij de slap tongue druk je de tong stevig tegen het riet waarna je je tong naar beneden trekt. Het riet plakt even aan je tong vast en komt dan met een ‘klak’ geluid weer tegen het mondstuk aan.

Deze video laat horen hoe de slap tongue klinkt en wat voor klanken er zoal mogelijk zijn op de sax!

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial