Vrij spelen op het podium

15 september 2013

De SaxschoolMaak je muziek en ben je wel eens zenuwachtig als je voor mensen moet spelen? Of heb je daar niet zo’n last van maar heb je wel het gevoel dat je instrument op cruciale momenten met je op de loop gaat in plaats van andersom? Hoe kun je je instrument beheersen en genieten van het muziek maken?

 

Zelf heb ik vroeger de nodige last gehad van zenuwen bij het spelen voor publiek. Mijn auditie voor het conservatorium is één grote roes maar goddank ben ik aangenomen.

Tijdens mijn opleiding heb ik verschillende technieken geprobeerd om om te gaan met mijn zenuwen. Ik heb rondjes gerend om de adrenaline kwijt te raken (dat was een tip van een docent). Ik heb geprobeerd de humor van mijn zenuwen in te zien op het moment suprême (die zie je werkelijk niet op dat moment). Ik heb me op mijn ademhaling geconcentreerd in de kleedkamer (bleef hoog).
Toen ik op een improviserende manier ging studeren en spelen had ik eenvoudigweg geen tijd meer om me zenuwachtig te maken. En wat bleek? Dat lichaam wist ineens precies hoe het moest ademen en hoe het muziek uit het instrument kon toveren.

Wat mij dus uiteindelijk het meeste heeft geholpen is de manier waarop ik de muziek benader. Daarbij hoort een goede voorbereiding maar vooral ook een manier van studeren die zorgt dat je flexibel kunt omgaan met de muziek.

Door mijn studiejaren haalde ik veel tools uit geweldige boeken zoals de Inner Game of Music van Barry Green en Effortless Mastery van Kenny Werner. Studeren op een ontspannen manier, visualisatie en meditatie zijn onder andere een paar manieren die daarin worden behandeld. Daarnaast zijn er tools om om te gaan met storende gedachten. Omdat het altijd heel waardevol blijkt in mijn lessen om hier bewust van te worden geef ik in het volgende blog vier naar mijn mening heel waardevolle tips om om te gaan met je mind.

Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required