Actief uitademen en 4 essentiele weetjes over ademsteun

10 december 2013

 

Klik hier voor de audio oefeningen voor een Optimale ademhaling!

Wil je klank beter onder controle krijgen? Een mooi vol geluid produceren én een moeiteloos gevoel tijdens het spelen ervaren? Een goede ademsteun is de manier om dit te bereiken; alleen met een goede ademsteun als motor kan de embouchure de klank optimaal reguleren. Ademhaling is bovendien de schakel tussen je gevoel en je lichaam en dat maakt het leren van een goede ademhaling heel waardevol, zeker bij het maken van muziek!

Weetje 1: actieve uitademing

Wat doe je als je gevraagd wordt om diep in te ademen? Veel mensen zijn gewend om dan de borstkas omhoog te bewegen en bij de uitademing alles weer los te laten.

Als je spreekt, zingt, een blaasinstrument bespeelt óf je fysiek inspant is het handig om juist bij de uítademing spieren te gebruiken. De inademing is juist ontspannen. De uitademing ondersteunt dan  je rug bij fysieke inspanning (bijvoorbeeld bij tillen) en ondersteunt je klank bij het maken van muziek of bij het spreken.
Bij lachen of kuchen doen we dit op een natuurlijke manier. Voel maar eens welke spieren je dan aanspant om vervolgens geheel moeiteloos (en waarschijnlijk onbewust) weer in te ademen!

Weetje 2: uitsmeren van de uitademing

Nu zou het mooi zijn als je deze natuurlijke ademsteun ook kunt toepassen als je zingt of een blaasinstrument bespeelt. Dezelfde beweging wordt dan uitgesmeerd over langere tijd.
Als dit lukt kun de lengte van je uitademing verlengen door met name je rug en flanken zo lang mogelijk wijd te houden. Zie het blog Ademhalen gaat vanzelf? voor uitleg over gebruik van rug, flanken en buik bij de ademhaling.

Weetje 3: de richting van de ademsteun

Persen, zoals je doet als je op de WC zit, is ook een soort van ademsteun. Echter één waarbij je naar beneden drukt in plaats van naar boven (niet goed voor je organen) én waarbij je keel niet ontspannen open kan zijn. Let er dus op dat je ademsteun de goede richting heeft!
Het kuchen (zie weetje 1) is de goede kant op (omhoog) en het persen dus de verkeerde (omlaag). Je kunt het ook voelen doordat bij de juiste richting van ademsteun je borst een beetje omhoog gaat bij de uitademing.

Weetje 4: een open keel

Een open keel is een vereiste om goed te kunnen spelen. Als je bij je inademing je keel gespannen houdt zal de inademing minder diep zijn, let hier dus op! Je kunt het onder andere merken aan het geluid van je inademing, net als bij gapen moet het vrij stil en diep zijn.

Tenslotte

Bewust worden van je ademhaling kost tijd. Denk hierbij niet aan weken maar aan jaren! Wel zul je echt verbetering merken bij ieder stapje dat je verder komt in je klank en in hoe het voelt als je speelt. Het is dus heel waardevol om je ademhaling te oefenen!

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial