Zuiver leren spelen

12 juni 2020

Zuiver spelen is enorm belangrijk voor je sound. Als je zuiver speelt wordt je geluid als veel mooier ervaren, en andersom. Voor je oren valt de kleur, een mooie klank dus samen met zuiverheid. Kortom; wil je mooi klinken, oefen dan het zuiver spelen! Hierbij een stappenplan:

Hoe zuiver én vals is jouw sax?

Eerst wil je je instrument leren kennen. Welke tonen zijn op jouw sax te hoog en te laag? Dit wil je in kaart brengen. Het liefst in een uitgebreid, zelfgemaakt, schema. Hoe pak je dit aan?

 1. Gebruik een tuning app (bijvoorbeeld Cleartune)
 2. Stem af op de stemtoon
 3. Speel alle tonen en check de zuiverheid.

Let erop dat je in een gemiddelde sterkte speelt en met een embouchure zoals je dit normaal ook gebruikt in je spel. Je embouchure moet dus onder controle zijn. Als je net begonnen bent met saxofoon spelen heeft het nog niet zoveel zin om subtiele verschillen te meten. Eerst maar eens de basis op orde!

In de online cursus Jouw ultieme sound laat ik horen hoe dit klinkt en kun je met behulp van video’s alle stappen doorlopen.

Corrigeren

Hoe corrigeer je vervolgens deze tonen?

 1. Bij kleine correcties gebruik je je embouchure; je trekt de toon een beetje omlaag of geeft een beetje meer spanning.
 2. Als je toon teveel omlaag moet trekken of heel erg moet knijpen, wordt de toonkwaliteit teveel beïnvloed. In dat geval gebruiken we hulpgrepen.

Automatiseren

Als je weet hoe je de tonen op jouw sax aanpast, wil je dit gaan automatiseren. Speel hiervoor regelmatig met de tuning app​ of met een backing track. Speel lange tonen speelt totdat de app aangeeft dat deze zuiver zijn of, in het geval van de backing track, tot ze helemaal samenvallen met de muziek. Zo leer je steeds sneller aanpassen en gaan je oren en je embouchure de juiste stand onthouden. Zodat je er niet meer bij na hoeft te denken.

Maar dat zegt ook niet alles

​Houd in gedachten dat er veel van invloed is op de zuiverheid! Temperatuursverschillen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je sax anders moet afstemmen. Maar een mondstuk verder uit of in beïnvloedt ook de verhoudingen tussen de tonen.  Dus in een hele warme ruimte is die D nu nog meer te hoog geworden. Daarnaast heb je te maken met je medemusici; hoe klinken jullie samen? Is de trompettist naast je te hoog? Wie past er aan? Of allebei? Hoe kleurt het interval samen? Je zult dus altijd weer een beetje moeten aanpassen, luisteren, aanpassen. En tenslotte kun je ook nog kleuren met kleine verschillen in intonatie.

Kortom

Het blijft altijd muziek en het tuning apparaat heeft niet altijd gelijk! Maar deze oefening zorgt ervoor dat een hele goede basis hebt in het zuiver spelen. En helpt je steeds beter onderscheiden wat vals en wat zuiver is.

In mijn online training Jouw ultieme sound leg ik al deze stappen uitgebreid uit met video.Bestel deze cursus hier.

groet!

Floor Wittink​

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Theo Kats

Ha Floor,

Interessant om met zo’n tuning app te oefenen, waarbij het vermoedelijk wel heel veel oefening vergt om ook bij snelle loopjes altijd meteen de juiste toon te raken.
Kun je overigens iets zeggen over hoeveel dB afwijking nog ‘acceptabel’ is? Waar ligt de grens van wat een menselijk oor nog als afwijking kan waarnemen?

  Floor Wittink

  Hai Theo

  Dat is een goede vraag.
  Om op jouw eerste punt terug te komen: bij snelle loopjes is het natuurlijk lastiger om helemaal zuiver te spelen, en valt het ook minder op dan bij lange noten. Toch: als je blijft oefenen automatiseer je de verschillende standen van je embouchure waarbij het helpt dat ook de oren mee corrigeren. En zul je dus ook de snelle loopjes zuiverder spelen.
  Ten tweede: bij deze app zijn er twee schermpjes. De bovenste geeft heel erg precies de afwijking aan. Vijf cent is weinig, zo moet je het zien. 10 cent: beetje corrigeren. 15 cent of meer: kijk of een hulpgreep helpt.
  Wat iemand hoort hangt af van de mate waarin iemand is getraind, en dat is bij getrainde, misschien wel vooral klassieke, musici behoorlijk veel.
  Succes!

Arjan van Nistelrooij

Hoi Floor,
Heel veel succes met de afronding van deze online cursus en ik ga meedoen. Bij het oefenen met de Cleartune app merk ik dat er een verloop is in zuiverheid naarmate de noot langer duurt. Daar weet jij vast een goed tip voor.
Tot online! (Voor mij een mooie manier om les van je te hebben zonder al teveel te hoeven reizen)

  Floor Wittink

  Leuk Arjen dat je mee gaat doen!. Ja het online materiaal biedt veel voordelen zoals niet te hoeven reizen! En het kan altijd aangevuld worden met een workshop om persoonlijke feedback te krijgen.
  En wat betreft jouw vraag: voor jou geeft de app de mogelijkheid om te oefenen op een constante toon. Probeer in elk geval aan te zetten door:
  – Eerst luchtdruk opbouwen en je tong tegen het riet te houden
  – Dan de tong wegtrekken wat dus de feitelijke aanzet is.
  Dus: voorkom een stoot lucht bij de start van de toon die vervolgens geen steun meer heeft en wegvalt. In plaats daarvan heb je vanaf de start al controle. En de mmindset dat de aanzet het wegtrekken is in plaats van de tong tegen het riet te duwen is ook heel anders!
  Je kunt ook oefenen in een constante toon door alleen op het mondstuk te blazen. Dit is lastiger dan op de sax en dan moet je dus wel je adem, embouchure en keel onder controle houden.

Marianne Venema

Leuk, zo n online cursus.
Ik woon in Zeeland, de cursussen zijn vaak in het midden van het land.

Ga je ook on line een cursus ademhaling geven?

Ben altijd weer blij met de tips.

  Floor Wittink

  Hai Marianne, dank je wel! Het is inderdaad een uitkomst voor diegenen die ver weg wonen. De ademhaling is nu onderdeel van deze cursus maar ga ik ook apart maken van de rest. Dus deze is los te kopen en wordt een uitbreiding (met video’s) van de Optimale Ademhaling die nu al verkrijgbaar is.

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial