Vijf tips om je sax in optimale conditie te houden & zelf te repareren – gastblog
Dit blog is geschreven door professioneel reparateur en saxofonist Daniël Daemen van SAFE SAX Repair Services gevestigd in Boxtel
In dit blog lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je sax altijd in topconditie is en bovendien hoe je defecten kunt voorkomen én oplossen.
Wat mag je wel en niet doen aan je dierbare saxofoon?
1. Hoe kun je de saxofoon stofvrij houden?
Ten eerste is het aan te raden om de saxofoonkoffer één tot twee keer per jaar te stofzuigen. Als er stof tussen de kleppen zit kun je dit best met wattenstaafjes en pijpenragers verwijderen. Je mag altijd glasreiniger gebruiken om het plakkerige stof te verwijderen. Dit product tast de lak niet aan en lost het vuil op. Let wel op dat je het product eerst op het wattenstaafje, pijpenrager of doekje aanbrengt voor je gaat poetsen.
2. Kleppen zelf oliën of beter niet?
Als je zelf olie aanbrengt op de scharnierpunten van de kleppen zal de olie nooit volledig in de assen trekken met als gevolg dat de sax met zijn applicatuur vettig wordt en stof zal aantrekken. Het stof trekt mee de scharnierpunten in en zorgt voor stroeve kleppen en vroegtijdige slijtage. Ook kan de olie op die polsters terecht komen, waardoor ze gaan plakken en als de olie op kurken terecht komt zal de lijm oplossen met alle gevolgen van dien. Ook zal je mooie pas gestreken witte hemd er niet aan kunnen ontkomen… Conclusie: toch maar niet zelf doen.
3. Hoe zet je je sax in elkaar op een veilige manier?
Zet altijd eerst het mondstuk op de nek/hals en dan pas de nek inclusief mondstuk op de rest van de saxofoon. Hiermee voorkom je dat de body van de sax krom zal komen te staan na verloop van tijd. Vaak is de kurk op de nek te dik en moet het mondstuk op de hals geforceerd worden. Door de enorme kracht die er gezet wordt om het mondstuk op de kurk te schuiven, kan de sax krom komen te staan als je hem in het midden, ter hoogte van het linker pinkblok, of bij de beker vasthoudt.
4. Laat je koffer 10 minuten openstaan nadat je hebt gespeeld
Waarom? Zodat het vocht kan verdampen dat zich heeft opgestapeld in de sax. Ook al maak je de saxofoon goed droog na het spelen, er blijft toch nog vocht in allerlei hoekjes zitten. Door de sax goed te laten drogen voorkom je onder andere plakkende kleppen.
5. Help mijn saxofoon doet raar!
Dit kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende is een verbogen octaafklep. Er moet altijd een beetje speling zitten tussen het gebogen gedeelte van de octaafklep van de nek dat over het palletje van de body hangt. Op de workshop doe-het-zelf reparatie op 23 april leer je hoe je de octaafklep goed kunt buigen!
- Wil je meer weten over hoe je saxofoon functioneert?
- Hoe je hem zo goed mogelijk kan onderhouden?
- Hoe je kleine defecten zelf kan opsporen én oplossen?
Kom dan naar de workshop Doe-het-zelf saxofoononderhoud op 27 augustus 2017 in Utrecht Leidsche Rijn.
Voorkom vroegtijdige slijtage door je saxofoon zo effectief en optimaal mogelijk te onderhouden. Daniel Daemen zal al je vragen beantwoorden.
Dit is je kans om samen met een professionele reparateur de geheimen van de saxofoon te ontrafelen. Je krijgt tips over het schoonmaken van je instrument, over hoe polsters functioneren en hoe je verder omgaat met je sax. Bespaar bovendien geld door zelf reparaties aan je saxofoon uit te voeren en leer begrijpen hoe veel voorkomende defecten ontstaan. Denk hierbij aan het vervangen van kurkjes en polsters en het richten van een verbogen beker.
De workshop wordt gegeven door professioneel reparateur en saxofonist Daniël Daemen van SAFE SAX Repair Services gevestigd in Boxtel
Saxofoniste en saxworkshopleider Floor Wittink zal ook aanwezig zijn bij de workshop.
De workshop is inclusief reparatie setje ter waarde van €17,50. Dit handige doe-het-zelf setje bestaat uit 2 polsters, kurk, schroevendraaiertje, lijm, mesje, naald, voelertje, pijpenrager/pipe cleaner.
Meer informatie en opgave
.