Hoe oefen ik mijn timing?

21 januari 2016

Timing oefenenHoe oefen je zoiets als timing? En wat is timing precies?

Voor duidelijkheid van begrippen als timing, ritme en puls een overzicht:

Tempo: snel of langzaam spelen
Puls: de tel of beat
Maatsoort: de verdeling van de puls in licht en zwaar, de organisatie van de tel zou je kunnen zeggen. (De maatsoort staat dus los van het tempo!)
Ritme: de lengte van de noten binnen de maatsoort en het tempo.
Je kunt dus eenzelfde ritme sneller of langzamer spelen.

Timing
Bínnen de maatsoort, het tempo en de ritmes is er nog ruimte over voor timing. Je kunt vroeg, laat of op de tel timen. Daardoor is het gevoel sneller of langzamer terwijl het tempo hetzelfde kan zijn. Dit wordt bedoeld met vooruit of laid back spelen. Zie ook tip 3 hieronder. Drummers en bassisten besluiten samen wat de muziek nodig heeft qua timing en stemmen dit op elkaar af.

In klassieke muziek is er niet altijd een steady puls maar kan de puls golvend zijn. De tips hieronder betreffen vooral over de lichte muziek, maar je kunt ze ook in de klassieke muziek toepassen. Houd er dan rekening mee waar de puls steady is, waar rubato en waar vertragend of versnellend.

Speciaal voor dit blog heb ik drummer André van Damme en bassist Wouter Kronenberg gevraagd om tips te geven voor het oefenen van de timing:

Tip 1 Luister en voel

Beluister een stuk dat je aan het oefenen bent en wees je er bewust van hoe de muziek voelt. Beweeg je mee? Of hoe zou je dirigeren als het klassieke muziek betreft? Misschien kun je maatsoort en dergelijke niet benoemen maar je lichaam reageert instinctief.

Tip 2 Neem jezelf op

Wanneer je speelt beleef je de muziek anders dan wanneer je luistert. Neem jezelf op en je zult merken dat je sneller speelt dan gedacht, dat je tellen vergeet of toevoegt of ineens versnelt terwijl je dit niet doorhad.

Tip 3 Oefen met klik of metronoom

Spelen met metronoom is een vaak gehoorde tip en dé manier om te checken of je tempo houdt. Als je vind dat je niet goed bent in het spelen met metronoom, dan heb je je ritmes nog niet op orde.

Als je goed kunt spelen met metronoom dan kun je een stap verder gaan en werken aan je timing: Speel je stuk, improvisatie of toonladder met klik en probeer uit om voor in de tel te zitten of juist achterin (laid back).

NB: bij een backing track heb je te maken met een ritmesectie die al een bepaalde opvatting speelt dus daar heb je minder vrijheid.

Vooruit spelen: Luister naar deze video van de New Cool Collective als voorbeeld van een vooruit gespeeld nummer.

Laid back spelen: Dit stuk gespeeld door de Beau Hunks met Al Gallodoro is een voorbeeld van laid back spelen. Let ook op de houding van de gitarist en bassis

Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required