Gewoon oefenen?

27 mei 2016

meester San-Gee-TamDe afgelopen drie weken ben ik in de Verenigde Staten geweest. Onderdeel van mijn reis was een bezoek aan het Golden Flower retreat in North Carolina. Hier geven meester San Gee Tam en zijn vrouw Annukka les in tai chi en eigenlijk alles wat met chi en leven te maken heeft.
Ik heb tien jaar tai chi lessen gevolgd in Nederland en zo San Gee Tam ontmoet. Net als bij ontzettend goede muzikanten dwingt de kennis en kunde van hem veel respect af. Het toeval wil dat hij begonnen is als saxofonist. Hij studeerde aan het beroemde Berklee College of Music, in dezelfde tijd overigens als John Coltrane. Sangee heeft het niet afgemaakt en is in plaats daarvan in de leer gegaan bij meesters in tai chi en levenswijsheid.

Ik heb in deze tijd van hem geleerd over ademhaling en andere tai chi principes die ik kan integreren in het saxofoonspelen. Maar het was een simpele opmerking die ik met je wil delen. We hadden het over improviseren: als klassieke muzikant ben ik minder vaardig in het improviseren over akkoorden. Ik zou het wel graag zo goed willen kunnen zoals mijn jazz collega’s, alleen niet per se in dat idioom. Ik vertelde dat ik om die reden niet zo’n zin had om allerlei jazz basisoefeningen te doen, ik wil mijn eigen taal ontwikkelen.
Het was even stil. ‘But you’ve got to learn the language otherwise nobody will understand you’ antwoordde San Gee Tam.

Eigenlijk gaat dit niet over in welk idioom ik het improviseren ga oefenen maar, en dat snapte hij goed, dat ik eigenlijk geen zin heb om urenlang allerlei oefeningen te doen. Ik wil meteen naar die prachtige bron van muziek, nieuwe muziek, mijn muziek! Maar als je wilt spreken moet je eerst de taal leren.

Waarom deel ik dit met je? Misschien is dat romantische beeld van muziek ook voor jou herkenbaar en wil je het liefst zo snel mogelijk in die flow zien te komen. Maar daarvoor is een basis nodig en doe je dus basisoefeningen en denk je over de materie na. Vele uren maken, jezelf en je prestaties even vergeten en aan de slag. Je hebt dit tot op zeker hoogte al gedaan want je speelt saxofoon. Maar soms vergeten we het weer even.

Mijn tip, ook aan mijzelf, voor deze maand is dus: ga eerst gewoon oefenen en zorg dat je basis meer dan op orde is. Wat staat er of wat hoor je precies? Wat is de groove, het ritme, de akkoorden, de articulatie, wat spelen je medespelers eigenlijk? Zoek het tot op de bodem uit en oefen langzaam en gestructureerd. En nog eens en nog eens, tot het zichzelf laat klinken, moeiteloos en met intentie. Het resultaat is beter dan je verwacht, dat kan je ik uit ervaring meegeven!

Meer informatie over Golden Flower vind je op de site.

Er is nog plek voor de zomerworkshops over ademhaling, spelen vanuit je hart en basistechnieken. Ook kun je terecht voor een privésessie met zomerse korting!
Zie voor meer informatie http://saxofoon2.hs1.biz2web.eu/komende-workshops/

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial