Zes tips om voor te spelen

20 december 2015

De Saxschool

Zeker als je wat verder bent vergt een goede uitvoering ook de nodige voorbereiding, zodat je op het moment suprême kunt genieten. De beste resultaten krijg je als je je optreden voorbereidt en niet alleen je muziek! Alle randvoorwaarden zoals opkomen en applaus in ontvangst nemen hebben invloed op je spel én op hoe je overkomt op het publiek. Hoe oefen je dit? Hierbij zes tips:

1. Studeer je muziek creatief in
Zie ook dit betreffende blog over het instuderen van een nieuw stuk. Hoe meer muzikale, en daarmee ook technische, mogelijkheden je creëert, hoe meer vrijheid en speelplezier bij een optreden.

2. Houd rekening met verassingen
Houd er rekening mee dat er altijd iets onverwachts gebeurt bij een optreden. Het licht valt uit, een klep plakt, de ruimte klinkt superdroog, de dirigent kiest een ander tempo dan verwacht etcetera. Vind dat allemaal niet erg,
anticipeer er zelfs op als je studeert!

3. Speel voor denkbeeldig publiek
Studeer het uitvoeren en doe daarbij alsof je voor
publiek speelt. Speel desnoods voor je partner, kat of tuin. Wat er ook gebeurt ga door! Accepteer, zoek naar een creatieve oplossing en focus op de muziek. Je traint daarmee ook je concentratie. Heel belangrijk.

Sommige mensen vinden het lastig om door te spelen, vooral de perfectionisten onder ons. Je kunt dit oefenen door er een spel van te maken. Elke keer als je zonder stoppen het stuk hebt gespeeld zet je een pionnetje vooruit of zet je een vinkje op je lijst.

4. Oefen het optreden
Oefen thuis het optreden met, voor zover mogelijk, alles erop en eraan. Kom op, buig, kijk naar je denkbeeldige publiek. Neem je je muziek mee of staat dit al op je lessenaar? Kondig je aan? Moet je geluid regelen, een microfoon aanzetten, een stoel pakken? Neem de tekst door, m
aak alle bewegingen en voel hoe het is om daarna je muziek te spelen. Neem dit echt serieus en oefen meer dan één keer.

Je kunt jezelf ook opnemen op video. Je vindt het in het begin misschien lastig om naar jezelf te kijken maar het blijkt ontzettend te zijn en écht, je maakt vorderingen als je dit vaak doet.

5. Oefen met echt en enthousiast publiek

Wees je ervan bewust dat het publiek veel minder fouten hoort dan jij. Als jij niet met gefronste wenkbrauwen op het podium staat valt een fout vaak minder op dan je denkt. Bovendien wil je publiek graag dat het goed gaat. Oefen met echt en enthousiast publiek en je zult steeds meer vertrouwen krijgen.

6. Je wordt wat je oefent

Of je thuis nu herhaaldelijk stopt, vloekt of ‘sorry’ zegt, met plezier speelt of op de automatische piloot. Je neemt het állemaal mee naar het podium!

Please follow and like us:
Floor Wittink

About the Author

Floor Wittink

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial